սամիթ
թարգմանություն՝ на русском - укроп, in English - dill
Այս կանաչին հայտնի է իր առողջարար հատկություններով, այդ իսկ պատճառով էլ վերջինս օգտագործում են բուսաբուժության մեջ: Այն օգտակար է մասնավորապես երիկամների համար:
Սամիթը խոհարարության մեջ ունի իր տեղն ու նշանակությունը: Նրանով համեմում են թե տաք, թե սառը ապուրները, ավելացնում աղցանների, կարկանդակների, ամենատարբեր խճողակների մեջ: Սամիթով պատրաստում են նաև զովացուցիչ ըմպելիքներ:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սամիթ:
Ծաղկակաղամբով աղցան
Կաղամբով պահքային կոտլետ
Լավաշով ձուկ ջեռոցում
Թթու կաղամբով և լոբով աղցան
Լոբով ու կարտոֆիլով բելոռուսական ուտեստ
Ամանորյա աղցան «Եղևնի»
Ինչպես պատրաստել խոզաճարպ (սալ)
Վարունգի մարինադ
Հավի մսով ու բուլղարական պղպեղով աղցան
Լոլիկով, կանաչիով ու խոզապուխտով ձվածեղ
Խոզապուխտով ու սալորաչրով աղցան
Աղցան քամած մածունով