- Yield: Անմիջապես
- Prep Time: 5 minutes
- Cook Time: 15 minutes
Ելակով դայքիրի
Քայլերի հաջորդականություն
- Ելակը նախապես տեղափոխում ենք սառցարան 1ժամով, որպեսզի սառչի:
- Կաթսայի մեջ ենք լցնում ջուրն ու շաքարավազը, ապա դնում թույլ կրակի վրա: Գդալով խառնում ենք, որպեսզի շաքարավազը լուծվի, ապա անմիջապես հանում կրակի վրայից և թողնում օշարակը հովանա:
- Քամում ենք կես լայմի հյութը: Բլենդերի մեջ ենք լցնում սառեցված ելակը, օշարակը, ռոմը և լայմի հյութը:
- Հարում ենք մինչև միատարր զանգվածի առաջացումը: Եվ ահա դայքիրին պատրաստ է:
- Առանձին ափսեների մեջ ենք լցնում մի քիչ ջուր կամ ռոմ և շաքարավազ: Բաժակը ծայրի մասով ընկղմում ենք ջրով կամ ռոմով լցված ափսեի մեջ, ապա շաքարավազով ափսեի մեջ, որի հետևանքով բաժակի ծայրի մասում ստանում ենք շաքարավազով գեղեցիկ օղակ:
Դայքիրին լցնում ենք բաժակների մեջ, ձևավորում անանուխի տերևներով և մատուցում:
Այս կոկտեյլի առավելությունն այն է, որ կարելի է անվերջ փորձարկել տարբեր մրգային հյութերով:
—–
Մի փոքր պատմություն:
Դայքիրի կոկտեյլը նույն գրոգն է: Այն հորինել են բրիտանացի նավաստիները՝ 18-րդ դարի կեսերին: Դաժան ծովային պայմաններում գրոգը հանդիսանում էր ոչ այլ ինչ, քան կենդանի մնալու գրավական: Բանն այն է, որ ռոմի սպիրտային բաղադրիչը և լայմի վիտամին C-ն միակ կանխարգելիչ միջոցն էին այն ժամանակ տարածված մի շարք հիվանդությունների դեմ:
Ավելի ուշ կոկտեյլը բարեհաջող մոռացվեց, քանի որ արևադարձային պայմաններում ըմպելի ջուրն արագ է փչանում և դրա փոխարեն նավաստիները ռոմի պաշարներ էին վերցնում իրենց հետ:
Դայքիրի կոկտեյլը երկրորդ կյանք առավ 1909 թվականին, երբ դրանով հետաքրքրվեց ամերիկացի բժիշկ Լյուցիուս Ջոնսոնը, ով գտել էր այդ բաղադրատոմսը ծովային պատմությունն ուսումնասիրելու ընթացքում:
Նա փորձերի շնորհիվ գտավ գրոգի համար կատարյալ բաղադրաչափերը և առաջարկեց փորձել այն ԱՄՆ-ի Զինվորական Ակումբի Անդամներին:
Կոկտեյը, իհարկե, բոլորին շատ դուր եկավ և շուտով լայն տարածում գտավ ամբողջ աշխարհում:
Ի դեպ՝
Դայկիրի կոկտեյլի ամենահայտնի սիրահարներից են եղել ԱՄՆ նախագահ Ջոն Քենեդին և գրող Էռնեստ Հեմինգուեյը: Վերջինս հիշատակել է կոկտեյլն իր մի քանի ստեղծագործություններում:
ԱՄՆ-ում հուլիսի 19-ը նշում են որպես Դայկիրիի ազգային տոն:
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք: