- Yield: 4 ժամ անց
- Prep Time: 45-50 minutes
- Cook Time: 10-15 minutes
Տորթ “Թռչնի կաթ”
Բաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- ալյուր - 50 գր
- շաքարավազ - 50 գր
- ձու - 1 հատ + 2 դեղնուց
- փխրեցուցիչ - 1/2 թ/գդ
- Սուֆլեի համար՝
- ձու - 2 հատ(սպիտակուց)
- շաքարավազ - 250 գր
- կարագ - 150 գր
- խտացրած կաթ - 100 գր
- հյութ կիտրոնի - 1 ճ/գդ
- ժելատին - 10 գր
- վանիլին - 1/2 թ/գդ
- Ջնարակի համար՝
- շոկոլադ սև - 100 գր
- կարագ - 50 գր
Քայլերի հաջորդականություն
- Պատրաստում ենք բիսկվիթը։
Ձուն և 2 դեղնուցները հարիչով հարում ենք այնքան, մինչև փրփրի և աստիճանաբար շաքարավազ ենք ավելացնում (առնվազն 5 րոպե հարում ենք)։
- Ալյուրը փխրեցուցիչի հետ մաղում ենք։
Ալյուրը մաս առ մաս ավելացնում ենք զանգվածին` զգուշորեն վերից վար շարժումներով խառնելով։
- Հանվող ձևամանի տակը յուղաթուղթ ենք դնում և ձևամանը փակում ենք (22 սմ տրամագծով ձևաման)։
Խմորը լցնում ենք ձևամանի մեջ և զգուշորեն թիակով հավասարեցնում ենք։
Տեղափոխում ենք մինչև 200 աստիճան տաքացրած ջեռոցի մեջ և 10-15 րոպե թխում ենք։
- Պատրաստի բիսկվիթը ամբողջությամբ սառեցնում ենք։
- Այնուհետև ձևամանը բացում ենք և բիսկվիթը յուղաթղթից առանձնացնում։ Բիսկվիթի տակի հատվածը անցքերով է։
- Ձևամանի կողքերը լվանում ենք, ձևամանը փակում և տորթը դնում ձևամանի մեջ` հակառակ կողմով դեպի վերև։
- Պատրաստում ենք սուֆլեն։
Կարագն ու խտացրած կաթը հարում ենք այնքան մինչև համասեռ դառնա։
Կարագն ու խտացրած կաթն անհրաժեշտ է սառնարանից նախապես հանել, որպեսզի հարելուց հեշտ լինի։
- Ժելատինը 80 մլ ջրի մեջ թրջում ենք և մոտ 10 րոպե թողնում ենք, կամ այնքան, որքան նշված է փաթեթի վրա։ Այնուհետև տաքացնում ենք, որպեսզի ժելատինը լուծվի (բայց չենք եռացնում)։
- Հաստ տակով կաթսայի մեջ ենք լցնում 250 գր շաքարավազը, ավելացնում ենք 80 մլ ջուրը, խառնում ենք և դնում կրակի վրա։ Շաքարավազը ավելացնելու կամ պակասեցնելու դեպքում, համապատասխանաբար ջուրն էլ ավելացրնում կամ պակասեցնում ենք։
- Օշարակը անընդհատ խառնելով մոտ 10-15 րոպե միջին ուժեղության կրակի վրա եփում ենք։
Եթե ջերմաչափ կա, ապա օշարակը պետք է մինչև 110 աստիճանի հասնի։ Եթե ջերմաչափ չկա, այնքան ենք եփում մինչև օշարակը գդալից կամ թիակից բարակ շիթով ծորա։
Պատրաստի օշարակը մոտ 10 րոպե թողնում ենք, իսկ եթե ջերմաչափով չափենք, ջերմաստիճանը պետք է իջնի մինչև 80-90 աստիճան։
- Սպիտակուցները լավ խառնում ենք մինչև օդեղեն զանգված ստանանք` ավելացնելով կիտրոնահյութը և վանիլինը։ Այնքան ենք հարում մինչև սպիտակուցները ձևը լավ պահպանեն (5-7 րոպե)։ Սպիտակուցներն անհրաժեշտ է հարելուց սառը լինեն, իսկ ամանն ու խառնիչները չոր և մաքուր լինեն։
- Այնուհետև շարունակելով հարելը ավելացնում ենք տաք օշարակը և 4-5 րոպե լավ հարում ենք։
- Մաս առ մաս ավելացնում ենք կարագով և խտացրած կաթով զանգվածը, մի քիչ հարում ենք, որ իրար խառնվեն։
- Անընդհատ հարելով ավելացնում ենք ժելատինը և ևս մի քիչ հարում ենք։
- Ստացված զանգվածը լցնում ենք ձևամանում դրված բիսկվիթի վրա, թիակով հավասարեցնում ենք։
3-4 ժամով տեղափոխում ենք սառնարանը, որպեսզի սառչի։
- Պատրաստում ենք ջնարակը։
Շոկոլադը կտրատում ենք, լցնում ենք ամանի մեջ և ավելացնում ենք կարագի կտորները։
Ամանը դնում ենք գոլորշու վրա, բայց շոկոլադով տարայի տակը չպետք է ջրին դիպչի։
Շոկոլադն ու կարագը հալեցնում ենք։
- Գրեթե ողջ շոկոլադը լցնում ենք սառած տորթի վրա (մոտ 1-2 ճ/գդ թողնում ենք, որպեսզի վրան նկարենք)։
Սպասում ենք մինչև շոկոլադը սառի։
- Սառած շոկոլադը լցնում ենք ամուր փաթեթի մեջ, ծայրը կտրում ենք։
Տորթի վրա թռչուն ենք նկարում, կամ այն ինչ երևակայությունը կհուշի։
- Դանակով զգուշորեն ձևամանի եզրերով անց ենք կացնում, ձևամանը բացում ենք և տորթը տեղափոխում մատուցարանի վրա։
Թռչնի կաթ պատրաստելիս, պետք չէ սպասել, որ այն ներծծվի, կարող ենք անմիջապես մատուցել, բայց եթե ժամանակ ունենք կարող ենք սառնարանում թողնել, որպեսզի սուֆլեն ավելի պնդանա 🙂
Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք:
HAMOVER
Ուրախ ենք, որ հավանեցիք 🙂
knereq pxrecucich@ vorna
Փխրեցուցիչ=разрыхлитель теста
Վաճառվում է բոլոր խանութներում վանիլինի և այլ համեմունքերի բաժնում: Հեշտությամբ կարող եք այն ձեռք բերել:
Ծայրահեղ դեպքում փխրեցուցիչ կարող եք տան պայմաններում էլ պատրաստել: Դրա համար պետք է խառնեք 4թ/գդ ալյուրը, 2թ/գդ սոդան և 1թ/գդ լիմոնի աղը: Այնուհետև օգտագործեք տվյալ թխվածքի համար նախատեսված չափաքանակը:
Փխրեցուցիչը օգնում է թխվածքին ավելի լավ բարձրանալ, ունենալ նուրբ և թեթև կառուցվածք:
փխրեցուցիչը վտանգավոր բանա, էմուլգատրներ կան մեջը
Փխրեցուցիչի չափավոր օգտագործումը չի կարող լինել վտանգավոր 🙂