- Yield: 1 ժամ անց
- Prep Time: 30 minutes
- Cook Time: 60 minutes
Տորթ Պրահա (Prague)
Բաղադրիչներ
- Բիսկվիթի համար՝
- ձու - 4 հատ
- շաքարավազ - 150գր
- ալյուր - 115գր
- կակաո - 25գր
- կարագ - 40գր
- աղ - 1 պտղունց
- Կրեմի համար՝
- ձվի դեղնուց - 1 հատ
- ջուր - 30մլ
- խտացրած կաթ - 130մլ
- կարագ - 200գր
- վանիլին - 1/2թգ
- շոկոլադ սև - 20-30գր
- Ջնարակի համար՝
- շոկոլադ կաթնային - 200գր
- կարագ - 30-50գր
- Ինչպես նաև՝
- ջեմ ծիրանի - 2-3 ճ/գդ
Քայլերի հաջորդականություն
- Պատրաստում ենք բիսկվիթը: Ալյուրն ու կակաոն խառնում ենք իրար, անցկացնում մաղով և դնում կողքի վրա:
Կարագը հալեցնում ենք և թողնում սառչի:
Առանձնացնում ենք ձվի դեղնուցը սպիտակուցից: Առանձին հարում ենք դեղնուցները շաքարավազի կեսի հետ մինչև սպիտակելը և ծավալով ավելանալը:
- Այնուհետև հարում ենք պիտակուցները 1 պտղունց աղի հետ մինչև պնդանալը, ապա ավելացնում շաքարավազի մնացած կեսը և շարունակում հարելը: Պետք է ստանանք պինդ բեզե:
Բեզեն ավելացնում ենք դեղնուցի զանգվածին և զգուշորեն խառնում ներքևից վերև շարժումներով: Ավելացնում ենք նաև ալյուրը կակաոյի հետ և զգուշորեն խառնում, որպեսզի խմորը չփոքրանա ծավալով:
- Ամանի ծայրից լցնում ենք հալեցված կարագը և զգուշորեն խառնում:
Պատրաստի խմորային զանգվածը լցնում ենք նախապես կարագով պատված և ալյուր շաղ տված ձևամանի մեջ:
Թխում ենք ջեռոցում 30 րոպե 200 աստիճանում: Պատրաստի բիսկվիթը հանում ենք ձևամանից և թողնում ամբողջովին սառչի:
- Պատրաստում ենք կրեմը: Ձվի դեղնուցն ու ջուրը խառնում ենք իրար, ավելացնում խտացրած կաթը և եփում թույլ կրակի վրա մինչև պնդանալը՝ անընդհատ խառնելով զանգվածը այդ ընթացքում: Թողնում ենք զանգվածը սառչի:
- Կարագը հարում ենք վանիլինի հետ, այնուհետև, չդադարելով հարելը, փոքր չափաբաժիններով ավելացնում ենք կրեմային զանգվածը: Հարելու վերջում ավելացնում ենք հալեցրած շոկոլադը: Լավ խառնում ենք զանգվածը մինչև միատարր դառնալը:
Տեղափոխում ենք կրեմը սառնարան 3-4 ժամով:
- Բիկվիթը բաժանում ենք 3 շերտի:
- Առաջին շերտի վրա քսում ենք պատրաստի կրեմի առաջին կեսը, ապա ծածկում երկրորդ շերտով և քսում կրեմի մնացած կեսը: Տեղադրում ենք բիկսվիթի երրորդ շերտը:
- Տորթի վրա հավասարաչափ տարածում ենք ջեմը:
- Ջնարակը պատրաստելու համար հալեցնում ենք շոկոլադը գոլորշու վրա, ապա ավելացնում կարագը և խառնում մինչև միատարր հարթ կոնսիստենցիայի առաջացումը: Թողնում ենք պատրաստի ջնարակը մի փոքր հովանա, ապա լցնում տորթի վրա և տարածում նրա ողջ մակերեսով: Եբ ահա համեղ տորթը պատրաստ է:
Հրաշալի այս տորթը նախընտելի է մատուցել սառը թեյի հետ:
_____
Մի փոքր պատմություն
Լեգենդար տորթ Պրահան (տորթ Prague) ստեղծել է ռուս հրուշակագործ Վլադիմիր Գուրալնիկը՝ ավելի քան 40 տարի առաջ:
Հետաքրքիր է, բայց Պրահա տորթը կապ չունի Չեխիայի մայրաքաղաքի հետ:
Այն ստեղծվել է մոսկովյան Պրագա ռեստորանի խոհանոցում և հենց այդտեղից էլ տարածվել է ամբողջ ԽՍՀՄ-ում:
Քանի որ ռեստորանում մատուցվում էին հիմնականում չեխական ուտեստներ, փորձի փոխանակման համար Չեխիայից հաճախ էին ժամանում տարբեր խոհարարներ և հրուշակագործներ:
Ըստ որոշ աղբյուրների, հենց նրանք են Մոսկվա բերել Պրահա տորթի իրական բաղադրատոմսը, որի մեջ օգտագործվել է 4 տեսակ սերուցքային կրեմ, “Բենեդիկտին” և “Շարտրեզ” լիկյորները, իսկ շերտերը ներծծվել են բացառապես ռոմով:
Բնական է, ռուս հրուշակագործը ձևափոխում էր բաղադրատոմսը և արդյունքում ստանում այս հայտնի աղանդերը:
Ի դեպ՝ հայտնի հրուշակագործ Վլադիմիր Գուրալնիկի “գրչին” են պատկանում նաև “Թռչնի Կաթ”, “Էդենկա” և “Վացլավյան” հայտնի տորթերը:
Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք:
Tort prahan pordzel em , shat hamex e!!!!
knereq baxdrichneri mej nshvac che xtacrac kati masin, epac te voch?
Այս բաղադրատոմսում օգտագործվել է սովորական խտացրած կաթ 🙂
խտացրած կաթի քանակը չհասկացա 130մլ,այսինքն 130 գրամ
Այո մոտավորապես դա 130 գրամ է 🙂
Իսկ այստեղ 4 ձվից ավելե նկարում
Նելիջան, առաջնորդվեք բաղադրատոմսով 🙂
https://youtu.be/ilhSyN7uLzk
🙂
Bolorn el shat ham ex en erevum petq e porcel
Փորձեք անպայման 🙂
sat hamex er mersi
Ուրախ ենք, որ Ձեզ դուր է եկել 🙂
vaaaax es inch hamov eer pordzeci u lav sstacveeec shat lavner uuxxx mersii shat shat 😀
Բարև Ձեզ հարգելի Անգել: Շատ ուրախ ենք, որ Ձեզ դուր է եկել 🙂
Voroshel em aysor 24:00 in matucel mer tan andamnerin…tsnndyan toni artiv…huysov em hamex klini??
Հրաշալի գաղափար է Ալլա ջան 🙂
ZARMANALIE KREM@ ARANC ALYURI INCHPES KPNDANA
Բարև Ձեզ, կրեմի մասին մի անհանգստացեք հարգելի մասնակից: Պատրաստեք ու վստահ ենք՝ Ձեզ անպայման դուր կգա 🙂
Knereq tavai motavor tramagicn karox eq asel.
Բարև Ձեզ, կարող եք 28-30 սմ տրամագծով ձևաման վերցնել 🙂
բարև ձեզ, իսկ խտացրած կաթն ու ջուրը կարելի է փոխարինել կաթով?
Բարև Ձեզ: Այո, կարող եք, միայն թե պետք է նաև շաքար ավելացնել