- Yield: 12 ժամ անց
- Prep Time: 40 minutes
- Cook Time: 30 minutes
Տորթ Ռաֆաելլո
Բաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- ձու - 5 հատ
- շաքարավազ - 150 գր
- ալյուր - 100 գր
- օսլա (крахмал) եգիպտացորենի - 30 գր
- կարագ - 30 գր
- վանիլին - 2 թ/գդ
- փխրեցուցիչ - 1 թ/գդ
- Կրեմի համար՝
- սերուցք 30-35% յուղայնությամբ - 350 գր
- կաթնաշոռ - 150 գր
- շոկոլադ սպիտակ - 150 գր
- սերուցք մինչև 20% յուղայնությամբ - 100 գր
- կոկոսի քերուկ - 100 գր
- շաքարի փոշի - 50 գր
- Ցողելու համար՝
- ջուր - 100 մլ(տաք)
- շաքարավազ - 30 գր
- Ձևավորման համար՝
- սերուցք 30-35% յուղայնությամբ - 50 գր
- նուշ - 100գր (տաշեղներ)
- կոնֆետ - 10 հատ(ռաֆաելլո)
- կոկոսի քերուկ
Քայլերի հաջորդականություն
- Ձվի դեղնուցն ու սպիտակուցն առանձնացնում ենք։
Սպիտակուցը լավ հարում ենք, աստիճանաբար ավելացնելով շաքարավազի կեսը։ Լավ հարում ենք նաև դեղնուցները` աստիճանաբար ավելացնելով շաքարավազի մնացած մասը։ Հարում ենք այնքան, մինչև զանգվածը զգալիորեն սպիտակի և ծավալը մեծանա։
- Սպիտակուցին մաս առ մաս ավելացնում ենք դեղնուցը` ընթացքում խառնելով վերից վար թեթև շարժումներով։ Ալյուրը, օսլան և փխրեցուցիչն իրար հետ մաղում ենք։
Այս խառնուրդն ավելացնում ենք ձվին` անընդհատ վերից վար շարժումներով խառնելով, որպեսզի նստվածք չառաջանա։
- Այնուհետև 2-3 մասով ավելացնում ենք հալեցված, սառեցված կարագն ու վանիլինը։ Ավելացնում ենք զգուշորեն խառնելով, բայց ոչ երկար։ Ձևամանի հատակին կարագ ենք քսում և պատում կլոր կտրած յուղաթղթով։ Ձևամանի կողքերը ոչինչ չենք քսում։ Լցնում ենք խմորը` թիակով հարթեցնելով։ Դնում ենք 180 աստիճան տաքացված ջեռոցը և թխում 20-30 րոպե կամ մինչև երեսը խրթխրթան դառնա։
- Պատրաստի բիսկվիթը հանում ենք ջեռոցից և անմիջապես շրջում ցանցի վրա։ Այս դիրքով թողնում ենք մինչև լիովին սառչելը, որպեսզի «չփլվի»։ Սառչելուց հետո դանակով զգուշորեն առանձնացնում են բիսկվիթը ձևամանից և հանում։
Ցանկալի է մի քանի ժամ թողնել ցանցի վրա, այդ դեպքում այն ավելի լավ կպահպանի
իր ձևը և ավելի հեշտ կլինի կտրելիս։ Կարելի է նաև թողնել ամբողջ գիշերը և միայն
հաջորդ օրը սկսել տորթի ձևավորումը։ Այդ դեպքում պետք է բիսկվիթը ծածկել։
- Պատրաստում ենք կրեմը։
Շոկոլադը կոտրատում ենք, վրան լցնում 10-20 %-անոց սերուցքը։ Հալեցնում ենք,
մինչև համասեռ զանգված ստացվի։ Կարելի է դա անել միկրոալիքային վառարանում կամ գոլորշու վրա։ Լավ սառեցնում ենք, կարելի է նաև 1-2 ժամով դնել սառնարանը,
որպեսզի թանձրանա։
- Սերուցքը հարում ենք այնքան, մինչև սկսի պահպանել իր ձևը։ Շարունակում ենք հարել և աստիճանաբար ավելացնում ենք շաքարի փոշին ։ Շոկոլադային զանգվածին ավելացնում ենք կաթնաշոռը և լավ խառնում։ Կաթնաշոռը պարտադիր պետք է համասեռ և փափուկ լինի։ Շոկոլադակաթնաշոռային զանգվածն ավելացնում ենք սերուցքին` զգուշորեն խառնելով թիակով։ Ավելացնում ենք կոկոսի քերուկը և խառնում։ Կրեմը պատրաստ է։
- Ցողելու հյութի համար շաքարավազի վրա տաք ջուր ենք լցնում, թողնում սառչի (ցանկալի է այս գործողությունը նախապես անել)։ Եթե ձեռքի տակ նշի բուրավետիչ ունենք, ավելացնում ենք այն, սակայն առանց չարաշահելու. երկու կաթիլը բավական է։
Բիսկվիթը բաժանում ենք շերտերի, որպեսզի 3 բլիթ ստացվի։ Առաջին շերտը դնում ենք ափսեում` հավասարապես ցողելով հյութի 1/3 մասով։ Քսում ենք կրեմի մոտավորապես 1/3 մասը և հարթեցնում։
- Այնուհետև դնում ենք երկրորդ շերտը, ցողում և ծածկում կրեմով։ Դնում ենք վերջին
շերտը, նույն գործողությունները կրկնում։ Կրեմով պատում ենք նաև տորթի կողքերը։ Ձևավորում ենք ըստ մեր ճաշակի։ Կարելի է վրայից կոկոսի քերուկ շաղ տալ, իսկ կողքերից, նուշի տաշեղներ (դրա փոխարեն կարող ենք օգտագործել կեղևազերծած, մաքրած ու մանրացրած նուշ)։
- Տորթը սառնարանում պետք է թողնել առնվազն 4-6 ժամ կամ, ավելի լավ կլինի,
ամբողջ գիշեր։ Հաջորդ օրը, ըստ ցանկության, կարող ենք հարել ևս 50 գր սերուցք, հրուշակեղենի պարկիկի միջոցով տորթի վրա շրջանաձև նախշեր անել, որոնց վրա դնում ենք ռաֆաելլո կոնֆետները։
Տորթ Ռաֆաելլոյի համար կարելի է սովորական բիսկվիթներ պատրաստել, բայց կարագով և օսլայով. օսլան բիսկվիթներն ավելի նուրբ է դարձնում, իսկ կարագը` «հյութեղ»։ Այսպիսի բիսկվիթն, ըստ էության, հյութով ցողելու անհրաժեշտություն չի զգում, բայց եթե սիրում եք հյութալի տորթեր, ապա կարող եք նաև ցողել։ Սպիտակ շոկոլադի փոխարեն կարելի է նաև խտացրած կաթ օգտագործել, բայց շոկոլադով ավելի համեղ կստացվի 🙂
Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք:
Իսկ կարելի է բիսկվիթը պատրաստել պղնձե կաթսայով, գազօջախի վրա? Նախապես շնորհակալություն
Բարև Ձեզ, կարող եք նաև այդպես պատրաստել, սակայն կաթսան պետք է բուսայուղապատեք և վրան յուղաթուղթ դնեք 🙂