- Yield: 2 ժամ անց
- Prep Time: 15-20 minutes
- Cook Time: 25-30 minutes
Կիտրոնով տորթ մերենգայով
Բաղադրիչներ
- Խմորի համար՝
- ալյուր - 200 գր
- կարագ - 115 գր (սառը)
- աղ - 1/4 թ/գդ
- շաքարավազ - 1 պտղունց
- ջուր - 2 ճ/գդ
- Կիտրոնային միջուկի համար՝
- ձվի դեղնուց - 4 հատ
- շաքարավազ - 300 գր
- օսլա (крахмал) եգիպտացորենի - 120 գր
- ջուր - 330 մլ
- հյութ կիտրոնի - 125 մլ
- կիտրոն - 1 ճ/գդ (քերած կեղև)
- կարագ - 75 գր
- Մերենգայի համար՝
- ձվի սպիտակուց - 4 հատ
- շաքարավազ - 170 գր
- վանիլին - 1 պտղունց
Քայլերի հաջորդականություն
Բաղադրիչները նախատեսված են 21-23 սմ տրամաչափի ձևամանի հաշվարկով։
- Պատրաստում ենք խմորը։ Ալյուրը, աղը, շաքարավազը և խորանարդաձև կտրատած կարագը (սառը) լցնում ենք բլենդերի մեջ։ Հարում ենք մինչև յուղոտ փշրանք ստանանք։
- Ավելացնում ենք ջուրը և առավելագույնս արագ, խմոր ենք հունցում։ Շատ երկար չի կարելի խմորը հունցել, քանզի կարագը կհալչի։ Խմորը գնդում ենք, սննդային փաթեթով ծածկում և 30-40 րոպեով տեղափոխում սառնարանը։ Խմորը սառնարանից հանում ենք և 2-3 մմ հաստությամբ շերտով գրտնակում ենք։ Խմորը զգուշորեն գրտնակի վրա ենք փաթաթում, որպեսզի տեղափոխենք ձևամանի մեջ։
- Խմորը դնում ենք ձևամանի մեջ և կողքերով դեպի վերև ենք բարձրացնում (ավելի լավ է հանվող ձևաման վերցնել)։
- Խմորը պատառաքաղով ծակծկում ենք, վրան փայլաթիթեղ ենք դնում, իսկ փայլաթիթեղի վրա՝ ծանրություն, օրինակ, լոբի, բրինձ, ոլոռ և այլն։
- Տեղափոխում ենք մինչև 170 աստիճան տաքացրած ջեռոցի մեջ և 12-15 րոպե թխում ենք։ Խմորը ջեռոցից հանում ենք և փայլաթիթեղը վրայից վերցնում ենք։ Պատրաստում ենք միջուկը։ Կիտրոնի կեղևը ացկացնում ենք քերիչով։
- Դեղնուցները թեթևակի խառնիչով հարում ենք։
- Ջուրը, կիտրոնահյութը, կիտրոնի կեղևը, շաքարավազն ու օսլան լցնում ենք կաթսայի մեջ և խառնում ենք։
- Զանգվածը դնում ենք կրակի վրա և անընդհատ խառնելով, հասցնում ենք եռման աստիճանի։ Այդ ընթացքում զանգվածը թանձրանում է։ Կրակի վրայից վերցնում ենք և խառնուրդի կեսը լցնում ենք դեղնուցների վրա` հանգամանորեն խառնիչով խառնելով։ Ստացված զանգվածը լցնում ենք կիտրոնով եփվող կրեմի մյուս մասի մեջ, լավ խառնում ենք և կրկին կրակի վրա ենք դնում։ Հասցնում ենք եռման աստիճանի, 1-2 րոպե անընդհատ խառնելով եփում ենք, որպեսզի զանգվածը թանձրանա, այնուհետև կրակի վրայից վերցնում ենք և ավելացնում կարագը։ Խառնում ենք։ Ստացված զանգվածը լցնում ենք թխված խմորի վրա։
- Մերենգայի համար սպիտակուցները շաքարավազի և վանիլինի հետ հարում ենք, մինչև ստանանք կայուն փրփուր (8-10 րոպե)։
- Մերենգան գդալով կամ հրուշակեղենային պարկով (ձևավոր գլխադիրով) լցնում ենք կիտրոնային միջուկի վրա։ Հետևում ենք, որ մերենգան կպչի խմորով ձևավորած պատերին։
- Տորթը տեղափոխում ենք մինչև 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցի մեջ և 8-10 րոպե թխում ենք՝ մինչև մերենգայի վերևամասը ոսկեգույն-շագանակագույն երանգ ստանա։ Տորթը ջեռոցից հանում ենք, սառեցնում մինչև սենյակային ջերմաստիճանի, այնուհետև դնում ենք սառնարանը և ամբողջությամբ սառեցնում ենք։ Մատուցում ենք սառը վիճակում։
Այպիսով, պատրաստեցինք կիտրոնով տորթ, որի հիմքում ամերիկյան լեգենդար Lemon Meringue Pie թխվածքն է։ Այն շատ քաղցր աղանդեր է, այնպես, որ չչարաշահեք 🙂
Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք:
SHAAAAAAAAAAAAAAAAAAT MERSI ANPAYMAN KPORCEM
Փորձեք Վարդուհի ջան 🙂
kb,h
Isk merengan chi ijnum 180 astichani tak jelatin chka het@?
Չի իջնում և ժելատին չի պարունակում: Պետք է ջեռոցում եփել մինչ վերևամասը ոսկեգույն-շագանակագույն երանգ ստանա 🙂
knereq isk egiptacoreni oslan kareli e poxel te voch ete ayo apa inchov
Բարև Ձեզ Վարդուհի ջան, կարող եք փոխարինել սովորական օսլայով 🙂
mersi kporcenq
Isk karelie osla @ntanrapes chogtagorcel dranic inch kpoxvi
Բարև Ձեզ Բելլա ջան, օսլան օգտագործվում է միջուկին փոքր-ինչ թանձրություն հաղորդելու համար, այն կարող եք ալյուրով փոխարինել: