- Yield: Անմիջապես
- Prep Time: 15-20 minutes
- Cook Time: 40-50 minutes
Սամսա հավի մսով
Բաղադրիչներ
Քայլերի հաջորդականություն
Չափաբաժինները` 14 հատ
- Պատրաստում ենք խմորը։ Ամանի մեջ ենք լցնում ալյուրը և աղը։ Ավելացնում ենք խոշոր քերիչով անցկացրած սառեցված կարագը։ Լավ խառնում ենք, որպեսզի կարագի կտորներն իրար չկպչեն։
- Լավ խառնում ենք, ավելացնում ենք սառը ջուրը։ Ձեռքերով խմորը գնդում ենք (երկար չենք հունցում)։ 30 րոպեով (կամ ավելի երկար) տեղափոխում ենք սառնարանը։
- Պատրաստում ենք միջուկը։ Սոխը մաքրում ենք և մանր կտրատում։
- Բուդը ոսկրահան ենք անում և միսը մանր կտրատում ենք (ճարպային հատվածը չենք հանում, որպեսզի միսն ավելի հյութեղ ստացվի)։ 700 գր բուդից մոտ 500 գր հավի միս է ստացվում։
- Ամանի մեջ ենք լցնում սոխը, հավի միսը ,աղը և պղպեղը։ Խառնում ենք։
- Սկսում ենք սամսան ծեփել։ Խմորը կիսում ենք և մի մասը տեղափոխում ենք սառնարանը։ Մյուս մասից հաստ երշիկ ենք ձևավորում և 7 մասի ենք բաժանում այն։
- Խմորի յուրաքանչյուր մասը ձեռքերով տրորում ենք։ Այնուհետև 12 սմ տրամագծով շրջանաձև գրտնակում ենք(անհրաժեշտության դեպքում ալյուր ենք ավելացնում)։
- Խմորի մեջտեղի հատվածում 1 լիքը ճ/գդ միջուկ ենք լցնում։
- Խմորի երկու եզրերը բարձրացնում ենք և միացնում իրար։
- Բարձրացնում ենք երրորդ եզրը և կպցնում ենք իրար։
- Անկյունները նույնպես լավ սեղմում ենք։
- Շրջում ենք, ստացվում է սուրանկյուն եռանկյունի։ Նույն եղանակով պատրաստում ենք նաև մնացածը։
- Պատրաստի եռանկյունիները տեղափոխում ենք յուղաթղթապատ տապակի մեջ։ Դեղնուցի վրա 1 գդալ ջուր ենք ավելացնում, խառնում ենք և քսում եռանկյունիների վրա։
- Ցանկության դեպքում վրայից քունջութ ենք ցանում։ Տեղափոխում ենք մինչև 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցի մեջ։ Թխում ենք 40-50 րոպե` մինչև թեթևակի ոսկեգույն երանգ ստանանք։
- Սամսան կտրած վիճակում։
- Սամսան շատ համեղ է տաք վիճակում։
Ի դեպ, սամսան միջինասիական խոհանոցի ուտեստներից է, որը պատրաստվում է թե հավի մսով և թե այլ միջուկներով։ Հարմար է մատուցել թե նախաճաշին և թե ընթրիքին 🙂
Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք:
SHNORHAKALUTYUN SHAT AXORSHALI ER
Շնորհակալ ենք Անժելա ջան 🙂