- Yield: 3-4 ժամ անց
- Prep Time: 40 minutes
- Cook Time: 10 minutes
Տորթ «Կիտրոնով ֆրեշ»
Բաղադրիչներ
- Մեղրով բիսկվիթի համար՝
- մեղր - 248 գր
- կարագ - 43 գր
- ալյուր - 135 գր
- դարչին - 2 գր
- կոճապղպեղ (имбирь) - 2 գր
- ձու - 2-3 հատ
- սոդա - 4 գր
- ջուր - 33 գր
- Ելակի դոնդողի համար՝
- ելակ - 250 գր (կարելի է և սառեցրած)
- ժելատին - 4 գր
- մեղր - 1 թ/գդ
- Կիտրոնով մուսսի համար՝
- սերուցք 30-35% յուղայնությամբ - 300 գր
- կիտրոն - 1 հատ (կեղև)
- ժելատին - 8 գր
- հյութ կիտրոնի - 45 գր
- մեղր - 40 գր
- Կիտրոնով կրեմի համար՝
- ձու - 150 գր
- շաքարավազ - 160 գր
- կիտրոն - 6 գր (կեղև)
- հյութ կիտրոնի - 107 գր
- կարագ - 233 գր
Քայլերի հաջորդականություն
- Պատրաստում ենք կիտրոնով կրեմը: Շաքարավազն ու կիտրոնի կեղևը կաթսայի մեջ տրորում ենք, ավելացնում ձվերն ու կիտրոնի հյութը և ձեռքի հարիչով խառնում:
Դնում ենք մարմանդ եռացող ջրով կաթսայի վրա՝ այնպես, որ կաթսայի հատակը ջրին չկպչի: Անընդհատ խառնելով՝ զանգվածը հասցնում ենք 83 աստիճանի: Գոլորշու վրայից վերցնում ենք և հենց որ հովանում է մինչև 60 աստիճանի, ավելացնում ենք փափկացրած կարագը: Ընկղմվող բլենդերով 10 րոպե լավ հարում ենք, մինչև ստացվի հարթ կրեմ, որը պահում ենք սառնարանում: - Պատրաստում ենք մեղրով բիսկվիթը: Ջեռոցը 180 աստիճան տաքացնում ենք, հարիչի միջին արագությամբ 3-4 րոպե հարում ենք մեղրն ու կարագը: Ալյուրն ու համեմունքները մաղում ենք, ավելացնում մեղրին ու կարագին՝ հարելով այնքան, մինչև համասեռ խառնուրդ ստացվի: Աստիճանաբար ավելացնում ենք ձվերը և յուրաքանչյուրից հետո լավ հարում: Սոդան լուծում ենք եռման ջրում, դանդաղ լցնում խմորի մեջ և խառնում հարիչի միջին արագությամբ: Խմորը լցնում ենք յուղաթուղթ փռած տապակի մեջ ու թիակով հարթեցնում: 9-10 րոպե թխում ենք ջեռոցում: Պատրաստի բիսկվիթը շրջում ենք ցանցի կամ սրբիչի վրա, թուղթը պոկում և թողնում հովանա:
- Քանի դեռ բիսկվիթը հովանում է, պատրաստում ենք ելակի դոնդողը: Ժելատինը 10 րոպե թրջում ենք սառը ջրում: Այդ ընթացքում ելակն ընկղմվող բլենդերով տրորում ենք, ստացված խյուսը գոլորշու վրա տաքացնում մինչև 60 աստիճան, իսկ ցանկության դեպքում ավելացնում շաքարավազ կամ մեղր (1 թ/գդ) և քամած ժելատին: Լավ խառնում ենք:
Վերցնում ենք կլոր ձևաման, որի տրամագիծը պետք է ավելի փոքր լինի, քան տորթի ձևամանն է, մեջը սննդային թաղանթ ենք փռում՝ ծայրերն ազատ թողնելով և խյուսը լցնում ենք մեջը: Դնում ենք սառցախցիկի մեջ և 30 րոպեով թողնում սառցախցիկում:
Հովացած բիսկվիթը խնամքով կտրատում ենք: Մեզ անհրաժեշտ է երկու կամ երեք ուղղանկյուն կտոր, որոնց լայնությունը պետք է հավասար լինի տորթի ձևամանի պատերի բարձրությանը (նրանց գումարային երկարությունը պետք է հավասար լինի ձևամանի պարագծին) և մեկ շրջան, որի տրամագիծը մոտ 2 սմ պետք է փոքր լինի ձևամանի տրամագծից: Այն պետք է կիպ տեղավորվի պարածգով տեղադրած բիսկվիթների արանքում:
- Պատրաստում ենք կիտրոնով մուսսը: Ժելատինը թրջում ենք սառը ջրում: Սերուցքը հարում ենք մինչև փրփրելը:
Հարած սերուցքին ավելացնում ենք կիտրոնով կրեմն ու կիտրոնի կեղևի քերուկը, հարիչով հարում ենք այնքան, մինչև ստացվի համասեռ խառնուրդ:
Կիտրոնի հյութը տաքացնում ենք մինչև 60-70 աստիճան, ավելացնում ենք մեղրն ու խառնում: Հետո ժելատինը քամում ենք ու խառնում այս զանգվածին: Հովացած, բայց ոչ սառած հյութը լցնում ենք կրեմի ու սերուցքի խառնուրդի մեջ և խնաքով խառնում: Մուսսը պետք է օգտագործել անմիջապես: - Մուսսի մի մասը մոտ 1 սմ հաստությամբ լցնում ենք բիսկվիթի վրա:
- Սառնարանից հանում ենք դնդողն ու խնամքով լցնում մուսսի վրա:
- Վրայից լցնում ենք մնացած մուսսը, տորթը տեղափոխում սառնարան ու թողնում այնտեղ ողջ գիշեր: Ավելի արագ սառեցնելու համար կարելի է դնել սառցախցիկում ու պահել մինչև սառելը:
- Զարդարում ենք ըստ ցանկության:
- Ահա և վերջ:
- Անուշ լինի:
«Կիտրոնով ֆրեշ» տորթ կարելի է պատրաստել նույնիսկ երեկոյան՝ աշխատանքից հետո, քանի որ այն շատ արագ է պատրաստվում: Միայն թե այդ դեպքում պետք է նախապես պատրաստել կիտրոնով կրեմը: Հիշեցնենք նաև, որ բիսկվիթը պատրաստելիս հարկավոր է ուշադիր լինել, որպեսզի ջեռոցում երկար չմնա, այլապես կարող է չորանալ ու փշրվել 🙂
Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք:
Shat hamovs (Y)