բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/axander-red-velvet-13-420x400.jpg)
Աղանդեր «Red Velvet»
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/tort-fererro-roche-9-420x400-1-420x400.jpg)
Տորթ «Ֆերրերո Ռոշե»
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/xaviar-smbuki-7-420x400.jpg)
Խավիար սմբուկի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/pahaco-banjarexenayin-xarnurd-5-420x400.jpg)
Պահածո «Բանջարեղենային խառնուրդ»
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/shokolade-pirog-7-420x400.jpg)
Շոտլանդական պիրոգ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/katnashorov-pqablitner-11-420x400.jpg)
Կաթնաշոռով փքաբլիթներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/ddumov-tort-norovi-13-420x400.jpg)
Դդումով տորթ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/dietik-lobio-4-420x400.jpg)
Դիետիկ լոբիո
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/aznvamoriov-pirog-11-420x400.jpg)
Ազնվամորիով պիրոգ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/gazar-koreakan-dzevov-5-420x400.jpg)
Գազար կորեական ձևով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/tulumba-8-420x400.jpg)
Թուլումբա
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/chebureki-norovi-7-420x400.jpg)
Չեբուրեկի