բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/tort-eskimo-12-420x400.jpg)
Տորթ Էսկիմո
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/ajarakan-xachapuri-9-420x400.jpg)
Աջարական խաչապուրի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/pqblitikner-7-420x400.jpg)
Փքաբլիթներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/havi-msov-kololakov-apur-7-420x400.jpg)
Հավի մսով կոլոլակով ապուր
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/gazarov-dzvov-axcan-11-420x400.jpg)
Գազարով և ձվով աղցան
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/havy-kartofilov-snkov-6-420x400.jpg)
Հավ կարտոֆիլով և սնկով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/xozi-papkamisy-hamemunqnerov-5-420x400.jpg)
Խոզի փափկամիսը համեմունքներով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/pizza-havayan-21-420x400.jpg)
Պիցցա ”Հավայան”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/makaron-bolonyez-sousov-10-420x400.jpg)
Tagliatelle մակարոն բոլոնեզ սոուսով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/kanape-Zatik-7-420x400.jpg)
Կանապե Զատիկ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/kulich-27-420x400.jpg)
Կուլիչ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/havi-bdikner-arevelyan-dzevov-9-420x400.jpg)
Հավի բդիկներ արևելյան ձևով