բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/xozi-msov-inkuyzov-ruletner-6-420x400.jpg)
Խոզի մսով և ընկույզով ռուլետներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/axcan-karapner-8-420x400.jpg)
Աղցան ”Կարապներ”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/amanorya-bulkiner-8-420x400.jpg)
Ամանորյա բուլկիներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/axcan-gazar-6-420x400.jpg)
Աղցան ”Գազար”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/panrov-zambyuxner-7-420x400.jpg)
Պանրով զամբյուղներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/hacutik-havi-toqov-cherry-lolikov-6-420x400.jpg)
Հացուտիկ հավի թոքով և չերրի լոլիկով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/xortik-margarita-5-420x400.jpg)
Խորտիկ ”Մարգարիտ”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/tort-pancho-16-420x400.jpg)
Տորթ “Պանչո”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/bulki-varder-5-420x400.jpg)
Բուլկի “Վարդեր”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/chebureki-8-420x400.jpg)
Մսով չեբուրեկի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/kanachiov-karkandak-9-420x400.jpg)
Կանաչիով կարկանդակ “Աֆարար”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/xachapuri-tavai-mej-12-420x400.jpg)
Խաչապուրի թավայի մեջ