բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/havi-msov-ddmikov-xorovac-8-420x400.jpg)
Հավի մսով և դդմիկով խորոված
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/red-velvet-7-420x400.jpg)
Տորթ “Red Velvet”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/smbukov-utest-15-420x400.jpg)
Սմբուկով ուտեստ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/burito-8-420x400.jpg)
Բուրիտո
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/tapakvac-panir-6-420x400.jpg)
Տապակած պանիր
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/dzvaceghov-aghcan-9-420x400.jpg)
Ձվածեղով աղցան
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/bananov-aladi-5-420x400.jpg)
Բանանով օլադի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/havi-krcqamis-serucqov-5-420x400.jpg)
Հավի կրծքամիս սերուցքով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/xndzorov-aladi-5-420x400.jpg)
Խնձորով ալադի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/ajarakan-xachapuri-6-420x400.jpg)
Աջարական խաչապուրի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/pizza-rulet-7-420x400.jpg)
Պիցցա “Սթրոմբոլի”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/msov-varungov-aghcan-10-420x400.jpg)
Մսով և վարունգով աղցան