ժելատին
թարգմանություն՝ на русском - желатин, in English - gelatin (gelatine)
Ժելատինը դոնդողաստեղծ նյութ է, որով պատրաստվում են տարբեր ուտեստներ՝ ժելե, պուդինգ, սուֆլե, և նույնիսկ ռուսական ստուդեն:
Վաճառվում է բոլոր խանութներում՝ համեմունքների բաժնում, փոքրիկ փաթեթնեով: Իսկ շուկաներում, համեմունքների խանութներում և Փեթակում կարելի է գնել կշռով: Այն ունի սպիտակ կամ դեղնավուն փոշու տեսք:
Կարևոր է հիշել, որ ժելատինն անպայման թրջում են սառը ջրով (կամ հեղուկով), և երբեք չեն եռացնում, քանի որ հակառակ դեպքում այն կորցնում է իր դոնդողաստեղծ հատկությունը: Այն պարզապես տաք վիճակում խառնում են մյուս բաղադրիչների հետ, և փոքր-ինչ հովանալուց հետո տեղափոխում են սառնարան մի քանի ժամով: Պետք է նաև հաշվի առնել, որ ժելատինով պատրաստած դոնդողնրը հալչում են սենյակային ջերմաստիճանում: Այդ պատճառով, եթե դոնդողը նախատեսված չէ սառնարանում պահելու համար, փորձեք պատրաստել այն ագար-ագարով, կամ պեկտինով, որոնք նույնպես կարելի է ձեռք բելեր համեմքւնքի մասնագիտացած խանութներում:
Ժելատինը շատ օգտակար է ոսկորների, մկանների, և ուղեղի աշխատանքի համար: Այն նաև պարունակում է մի շարք հանքային նյութեր և միկրոէլեմենտներ:
Ի դեպ, որ ժելատինով ուտեստները հաճախ առաջարկվում են պահքի ժամանակ: Բայց եթե այն դիտարկենք ամբողջ խստությամբ, ժելատինը ստանում են կենդանիների ոսկրային հյուսվածքներից, և այն կենդանական սնունդ է:
Ստորև ներկայացված են ժելատինով պատրաստվող ամենահամեղ դեսերտներն ու ուտեստները: :)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/katnashorayin-mijukov-nurb-jeleov-tort-18-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/tort-opera-31-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/tort-trchni-kat-21-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/tandzov-inkuyzov-tort-8-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/jeleov-ttvaserov-tort-arants-txelu-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/jeleov-tort-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/tnakan-ershik-havi-msic-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/narnjov-tort-15-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/rahat-loxum-srjayin-hamov-5-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/shokolade-pana-kota-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/katnashorov-bananov-tort-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/napoleon-6-420x400.jpg)