ժելատին
թարգմանություն՝ на русском - желатин, in English - gelatin (gelatine)
Ժելատինը դոնդողաստեղծ նյութ է, որով պատրաստվում են տարբեր ուտեստներ՝ ժելե, պուդինգ, սուֆլե, և նույնիսկ ռուսական ստուդեն:
Վաճառվում է բոլոր խանութներում՝ համեմունքների բաժնում, փոքրիկ փաթեթնեով: Իսկ շուկաներում, համեմունքների խանութներում և Փեթակում կարելի է գնել կշռով: Այն ունի սպիտակ կամ դեղնավուն փոշու տեսք:
Կարևոր է հիշել, որ ժելատինն անպայման թրջում են սառը ջրով (կամ հեղուկով), և երբեք չեն եռացնում, քանի որ հակառակ դեպքում այն կորցնում է իր դոնդողաստեղծ հատկությունը: Այն պարզապես տաք վիճակում խառնում են մյուս բաղադրիչների հետ, և փոքր-ինչ հովանալուց հետո տեղափոխում են սառնարան մի քանի ժամով: Պետք է նաև հաշվի առնել, որ ժելատինով պատրաստած դոնդողնրը հալչում են սենյակային ջերմաստիճանում: Այդ պատճառով, եթե դոնդողը նախատեսված չէ սառնարանում պահելու համար, փորձեք պատրաստել այն ագար-ագարով, կամ պեկտինով, որոնք նույնպես կարելի է ձեռք բելեր համեմքւնքի մասնագիտացած խանութներում:
Ժելատինը շատ օգտակար է ոսկորների, մկանների, և ուղեղի աշխատանքի համար: Այն նաև պարունակում է մի շարք հանքային նյութեր և միկրոէլեմենտներ:
Ի դեպ, որ ժելատինով ուտեստները հաճախ առաջարկվում են պահքի ժամանակ: Բայց եթե այն դիտարկենք ամբողջ խստությամբ, ժելատինը ստանում են կենդանիների ոսկրային հյուսվածքներից, և այն կենդանական սնունդ է:
Ստորև ներկայացված են ժելատինով պատրաստվող ամենահամեղ դեսերտներն ու ուտեստները: :)
![պաննա-կոտտա-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/06/պաննա-կոտտա-1.jpg)
![ժելեով-տորթ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/05/ժելեով-տորթ-1.jpg)
![ելակով-տորթ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/05/ելակով-տորթ-1.jpg)
![Մուսս-Ամարետտո-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/04/Մուսս-Ամարետտո-1.jpg)
![կիտրոնով-դեսերտ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/03/կիտրոնով-դեսերտ-1.jpg)
![հնդկացորենով-տորթ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/03/հնդկացորենով-տորթ-1.jpg)
![Ելակով-տորթ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/02/Ելակով-տորթ-1.jpg)
![կոկոսով-տորթ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/02/կոկոսով-տորթ-1.jpg)
![Թթվասերային-ժելե-բանանով-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/01/Թթվասերային-ժելե-բանանով-1.jpg)
![Ժելով-տորթ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/01/Ժելով-տորթ-1.jpg)
![հրաշք-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/12/հրաշք-1.jpg)
![Կիտրոնով-մարմելադ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/11/Կիտրոնով-մարմելադ-1.jpg)