պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Նախուտեստ հազարի տերևներով և պանրային միջուկով
Ռուլետ սև թոքով
Պաշտետ հավի մսից
Չեբուրեկի «Ղրիմյան»
Մսով գնդիկներ սերուցքային սոուսի մեջ
Քաղցրաբլիթներ
Հավի բդիկներ լցոնված սնկով
Կոտլետներ պանրային միջուկով
Հավի մսով խորտիկ «Տոտիկներ»
Կիևյան կոտլետ
Ռուլետ հավի մսից
Նրբերշիկ հավի մսից