պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Ռագու տավարի մսով և սնկի խմորագնդիկներով
Հավի մսով և սնկով ուտեստ
Հավի թևիկներ «Բարբեքյու» սոուսի մեջ
Վարունգով ռուլետներ կաթնաշոռային միջուկով
Նախուտեստ սմբուկով և լոլիկով
Մարինացված կանաչ լոբի
Սպիտակ լոբով և նեխուրով կրեմ-ապուր
Սպանախով կրեմ-ապուր
Աղցան կարմիր բազուկով և պանրով
Պահածո «Բանջարեղենային խառնուրդ»
Հումուս կարմիր բազուկով
Սնկով և հավի մսով ջեռեփուկ