պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Վրացական ապուր «Խարչո»
Հավի բդիկներ արևելյան ձևով
Աղցան Նիսուազ
Տեֆտելի լոլիկի մածուկով
Բրոկոլիով և սնկով կարկանդակ
Ջեռեփուկ կարտոֆիլով և մսային լցոնով
Կարտոֆիլով և սնկով ջեռեփուկ
Բրնձով փլավ համեմունքներով
Լոբով և սնկով ապուր հացի մեջ
Մսային գնդիկներ պանրով և սնկով
Մսապուր հալված պանրով
Կաղամբով կարկանդակ