պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Դասական չիզբուրգեր
Բամզաշերտ խորտիկ
Եգիպտացորենով և սնկով ռուլետ
Հավի մսով իտալական ապուր
Պաստա Կարբոնարա
Աղցան «Վինեգրետ»
Տավարի կողոսկրեր ջեռոցում
Խոզի մսով ռուլետ
Մսով և սնկով խորտիկ
Կարտոֆիլ “Հովհար”
Ոչխարի բուդը ջեռոցում
Հնդկաձավարով և սնկով ուտեստ