պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Տավարի միս “Վելինգթոն”
Հավի մսով ռուլետ
Անանասով աղցան
Խոզի մսով և ընկույզով ռուլետներ
Լցոնված ծովախեցգետնի ձողիկներ
Աղցան ”Կարապներ”
Բուժենինա ”Մսային ասորտի”
Գազարով և կաթնաշոռով խորտիկ-տորթ
Հացուտիկ հավի թոքով և չերրի լոլիկով
Հնդկահավի միսը շերտավոր խմորի մեջ
Խոզապուխտով կանապե
Մսով խորտիկ-տորթ