պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/pak-pizza-7-420x400.jpg)
“Փակ” պիցցա
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/karmir-kaxambov-axcan-7-420x400.jpg)
Կարմիր կաղամբով աղցան
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/kartofilayin-dzoxikner-6-420x400.jpg)
Կարտոֆիլային ձողիկներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/shaurma-havi-msov-10-420x400.jpg)
Շաուրմա հավի մսով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/shertavor-xmorov-navakner-8-420x400.jpg)
Շերտավոր խմորով “Նավակներ”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/sous-beshamel-9-420x400.jpg)
Սոուս Բեշամել
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/loliki-hjut-8-420x400.jpg)
Լոլիկի հյութ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/banjarexenayin-paelya-8-420x400.jpg)
Բանջարեղենային պաելյա
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/panrov-apur-7-420x400.jpg)
Պանրով ապուր
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/makaronov-utest-10-420x400.jpg)
Մակարոնով ուտեստ “Նեապոլիտանական”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/banjarexenayin-tetv-axcan-7-420x400.jpg)
Բանջարեղենային թեթև աղցան
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/pizza-naxachash-7-420x400.jpg)
Պիցցա «Նախաճաշ»