պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/lconvac-smbuk-7-420x400.jpg)
Լցոնված սմբուկներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/original-pasta-8-420x400.jpg)
Օրիգինալ պաստա
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/bekonov-lolikov-spagetti-7-420x400.jpg)
Բեկոնով սպագետտի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/kartofilov-aladi-1-420x400.jpg)
Կարտոֆիլով ալադի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/sary-apur-gaspacho-1-420x400.jpg)
Սառը ապուր “Գասպաչո”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/havi-msov-gazarov-aghcan-1-420x400.jpg)
Գազարով և հավի մսով աղցան
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/mini-xorovac-11-420x400.jpg)
Մինի խորոված փայտիկների վրա