պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Տավարի կողիկներ՝ կարմիր գինով
Հավով եվ սնկով բլիթ
Աղցան Շերլոք
Կարտոֆիլով բլիթ
Կարմիր կաղամբով աղցան
Կոտլետ շերտավոր խմորի մեջ
Հավի մսով և մանդարինով աղցան
Կարտոֆիլով և պանրով օլադի
Խոզապուխտով և պանրով կոտլետ
Բրնձով, լոբով և հավի մսով աղցան
Թեթև խմորով յուրահատուկ սնկեր
Կարտոֆիլով և պանրով օլադի