սամիթ
թարգմանություն՝ на русском - укроп, in English - dill
Այս կանաչին հայտնի է իր առողջարար հատկություններով, այդ իսկ պատճառով էլ վերջինս օգտագործում են բուսաբուժության մեջ: Այն օգտակար է մասնավորապես երիկամների համար:
Սամիթը խոհարարության մեջ ունի իր տեղն ու նշանակությունը: Նրանով համեմում են թե տաք, թե սառը ապուրները, ավելացնում աղցանների, կարկանդակների, ամենատարբեր խճողակների մեջ: Սամիթով պատրաստում են նաև զովացուցիչ ըմպելիքներ:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սամիթ:

Կեֆիրով ապուր

Բանջարեղենով և Ֆետա պանրով կարկանդակ

Կարտոֆիլով և խոզի մսով պիրոգ

Աղցան ”Հսկայական ձու”

Նախշերով ձու

Աղցան ”Զատիկի բույն”

Ձուկ ՝ շերտավոր խմորի մեջ

Լցոնված ձուկ

Ձվով մկներ

Աղցան ”Սնկերը դաշտում”

Աղցան ”Արևածաղիկ”

Խնձորով և բողկով աղցան