սամիթ
թարգմանություն՝ на русском - укроп, in English - dill
Այս կանաչին հայտնի է իր առողջարար հատկություններով, այդ իսկ պատճառով էլ վերջինս օգտագործում են բուսաբուժության մեջ: Այն օգտակար է մասնավորապես երիկամների համար:
Սամիթը խոհարարության մեջ ունի իր տեղն ու նշանակությունը: Նրանով համեմում են թե տաք, թե սառը ապուրները, ավելացնում աղցանների, կարկանդակների, ամենատարբեր խճողակների մեջ: Սամիթով պատրաստում են նաև զովացուցիչ ըմպելիքներ:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սամիթ:

Մանթի “Գազարներ”

Ծաղկակաղամբով աղցան

Կաղամբով աղցան “Coleslow”

Պանրով կարկանդակներ

Նրբերշիկով ձվածեղ “Երիցուկներ”

Սնկով կրեմ-ապուր

Կաթնաշոռային “Եղևնիներ”

Կանապե ”Նավակներ”

Աղցան ”Գազար”

Շերտավոր խմորով խորտիկ-տորթ

Բուժենինա ”Մսային ասորտի”

Ձվով և խոզապուխտով աղցան