սմբուկ
թարգմանություն՝ на русском - баклажан, in English - eggplant
Սմբուկը շատ համեղ բանջարեղեն է, որը կարող եք ձեռք բերել մայիս-սեպտեմբեր ամիսներին: Այն պարունակում է շաքար, սպիտակուցներ, ճարպեր, ֆոսֆորի, կալցիումի, երկաթի և այլ աղեր, որոնք օգտակար են մարդու օրգանիզմի համար:
Սմբուկը կանխում և բուժում է աթերոսկլերոզը, աղերի կուտակումը, երիկամների հիվանդությունը: Քանի որ հում պտուղները որոշ թունավոր միացություններ ունեն, այն օգտագործվում է ջերմային մաշակման ենթարկելուց հետո:
Սմբուկի կիրառությամբ պատրաստում են բազմազան ճաշեր։ Դրա պտուղներից պատրաստում են բարձրորակ մուրաբաներ և ցուկատներ։ Այն օգտագորխվում է մի շարք ապուրների, տաք ուտեստների, աղցանների ու ջեռեփուկների պատրաստման մեջ:
Օգնության են հասնում ամենահամեղ բաղադրատոմսերը: