վանիլին
թարգմանություն՝ на русском - ванилин, in English - vanilla
Վանիլինը խոհարարության մեջ ամենաշատ օգտագործվող համեմունքներից մեկն է համարվում: Աշխարհում հայտնի են վանիլինի շուրջ 100 տեսակներ, սակայն խոհարարության մեջ օգտագործվում է վանիլինի փոշին, էքստրակտը, փայտիկն ու էսենցիան: Չնայած իր քաղցր հոտին, վանիլինը դառնահամ է:
Վանիլինը խոհարարության մեջ օգտագործվում է թխվածքների, դեսերտների, բուլկիների, թխվածքաբլիթների, կուլիչների ու մի շարք այլ քաղցրավենիքների մեջ:
Սակայն, վանիլին օգտագործելիս հարկավոր էզգույշ լինել չափաքանակների հետ, քանի որ շատ օգտագործման դեպքում թխվածքներն և աղանդերը ձեռք են բերում դառնություն: Հիմնականում թխվածքների համար օգտագործում են առավելագույնը 1թ/գդ վանիլինի փոշի:
Վանիլինի էսենցիան և էքստրակտը մուգ գունավորմաբ հեղուկներ են, որոնք ներկայումս ավելի շատ են կիրառվում, քան վանիլինի փոշին կամ փայտիկը:
Վանիլինի փայտիկը օգտագործում են հետևյալ կերպ. դանակով երկայնական կտրվածք են անում և օգտագործում միջուկը: Վերջինս, իհարկե, աննկարագրելի նուրբ համ է հաղորդում աղանդերին, սակայն միջուկի մեջ առկա սև մասնիկները չեն լուծվում խմորի կամ կրեմի մեջ, ուստի վանիլինի փայտիկի օգտագործումը փոքր-ինչ անհատական բնույթ է կրում:
Վանիլինը շատ օգտակար է օրգանիզմի համար, քանի որ բարձրացնում է աշխատունակությունը, բարելավում է ախորժակն ու կարգավորում մարսողական համակարգը:
Ծանոթացեք այս բաղադրատոմսերին, որոնք անպայման Ձեզ դուր կգան:
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/txvacq-kurabie-17-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/vanilayin-bulkiner-15-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/tort-tandz@-karameli-mej-20-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/biskvitayin-rulet-dzmeruk-21-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/hndkakan-konfet-burfi-5-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/katnashorov-pqablit-11-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/shokolade-tort-karamelayin-shertov-11-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/lvovyan-shorakarkandak-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/tryufelyan-tort-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/tart-vanilayin-kremov-balov-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/spitakadzavarov-puding-mrgerov-11-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/tort-mars-10-420x400.jpg)