վանիլին
թարգմանություն՝ на русском - ванилин, in English - vanilla
Վանիլինը խոհարարության մեջ ամենաշատ օգտագործվող համեմունքներից մեկն է համարվում: Աշխարհում հայտնի են վանիլինի շուրջ 100 տեսակներ, սակայն խոհարարության մեջ օգտագործվում է վանիլինի փոշին, էքստրակտը, փայտիկն ու էսենցիան: Չնայած իր քաղցր հոտին, վանիլինը դառնահամ է:
Վանիլինը խոհարարության մեջ օգտագործվում է թխվածքների, դեսերտների, բուլկիների, թխվածքաբլիթների, կուլիչների ու մի շարք այլ քաղցրավենիքների մեջ:
Սակայն, վանիլին օգտագործելիս հարկավոր էզգույշ լինել չափաքանակների հետ, քանի որ շատ օգտագործման դեպքում թխվածքներն և աղանդերը ձեռք են բերում դառնություն: Հիմնականում թխվածքների համար օգտագործում են առավելագույնը 1թ/գդ վանիլինի փոշի:
Վանիլինի էսենցիան և էքստրակտը մուգ գունավորմաբ հեղուկներ են, որոնք ներկայումս ավելի շատ են կիրառվում, քան վանիլինի փոշին կամ փայտիկը:
Վանիլինի փայտիկը օգտագործում են հետևյալ կերպ. դանակով երկայնական կտրվածք են անում և օգտագործում միջուկը: Վերջինս, իհարկե, աննկարագրելի նուրբ համ է հաղորդում աղանդերին, սակայն միջուկի մեջ առկա սև մասնիկները չեն լուծվում խմորի կամ կրեմի մեջ, ուստի վանիլինի փայտիկի օգտագործումը փոքր-ինչ անհատական բնույթ է կրում:
Վանիլինը շատ օգտակար է օրգանիզմի համար, քանի որ բարձրացնում է աշխատունակությունը, բարելավում է ախորժակն ու կարգավորում մարսողական համակարգը:
Ծանոթացեք այս բաղադրատոմսերին, որոնք անպայման Ձեզ դուր կգան:
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/tort-payusak-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/xtacrac-katov-paxpaxak-5-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/elakov-tandzov-tort-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/yogurtov-tort-aranc-txelu-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/pancake-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/xndzorov-panrik-aranc-alyuri-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/04/pxrun-tort-shokolade-gndiknerov-13-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/katnashorayin-trchni-kat-jeleov-12-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/04/tort-nrbutyun-17-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/04/kitronov-axander-13-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/04/eklerov-tort-17-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/nrbablitnerov-tort-12-420x400.jpg)