օրեգանո
թարգմանություն՝ на русском - душица, in English - Origanum
Oրեգանո համեմունքը պատրաստվում է խնկածաղիկի (օրեգանո) չորացրած տերևներից: Ունի հաճելի, նուրբ բույր և կծու, մի փոքր դառը համ: Այս համեմունքը լավացնում է ախորժակը, նպաստում է մարսողությանը:
Խոհարարության մեջ այն հիմնականում օգտագործվում է որպես համեմունք սոուսի, մսի, բանջարեղենի համար: Առանց այս անուշաբույր համեմունքի անհնար է պատկերացնել իտալական խոհանոցը իր պիցցայով, մակարոնեղենով:
Օրեգանոն կիառվում է նաև բժշկության մեջ թեյերի, եփուկների կամ լուծույթների տեսքով:
Այն կարելի է չորացնել, սառեցնել, իսկ ամռանն օգտագործել թարմ տերևները:
Ահա այն բոլոր բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործված է օրեգանո:

Խոզի մսով ու գազարով ռուլետ

Պանրով նախուտեստ «Ձնեմարդ»

Տոնական ուտեստ հավով ու խնձորով

Մսով «Սկիրլի»

Սպագետտի պանրով ու խոզապուխտով

Կարկանդակ «Արև»

Բանջարեղենային պիրոգ

Հավի բուդ բրնձով և բանջարեղենով

Աղցան Կեսար

Պաստա Բոլոնեզ սոուսով

Ջեռեփուկ պանրով

Լոլիկով բլիթներ գրիլի վրա