բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/perlovka-msov-snkov-5-420x400.jpg)
Պերլովկա մսով և սնկով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/qyurdan-qyabab-15-420x400.jpg)
Քյուրդան քյաբաբ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/axcan-banjarexenayin-9-420x400.jpg)
Աղցան «Բանջարեղենային»
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/shaurma-17-420x400.jpg)
Շաուրմա
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/havi-msov-snkov-utest-6-420x400.jpg)
Հավի մսով և սնկով ուտեստ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/havi-tevikner-barbeqyu-sousi-mej-6-420x400.jpg)
Հավի թևիկներ «Բարբեքյու» սոուսի մեջ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/gazarov-cheescake-9-420x400.jpg)
Գազարով չիզքեյք
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/naxutest-smbukov-lolikov-5-420x400.jpg)
Նախուտեստ սմբուկով և լոլիկով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/smbukov-naxutest-4-420x400.jpg)
Սմբուկով նախուտեստ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/marinacvac-kanach-lobi-4-420x400.jpg)
Մարինացված կանաչ լոբի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/taq-buterbrod-dzvov-5-420x400.jpg)
Տաք բուտերբրոդ ձվով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/karamelayin-axander-11-420x400.jpg)
Կարամելային աղանդեր