բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/lavashov-karkandak-12-420x400.jpg)
Լավաշով կարկանդակներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/kanachiov-panrov-blitner-7-420x400.jpg)
Կանաչիով և պանրով բլիթներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/pahqayin-napoleon-15-420x400.jpg)
Պահքային “Նապոլեոն”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/expres-kartofil-8-420x400.jpg)
Էքսպրես կարտոֆիլ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/kartofilov-kotlet-6-420x400.jpg)
Կարտոֆիլով կոտլետներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/bazmashert-xortik-19-420x400.jpg)
Բամզաշերտ խորտիկ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/nrbershikov-dzoxikner-9-420x400.jpg)
Նրբերշիկով ձողիկներ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/havi-msov-italakn-apur-12-420x400.jpg)
Հավի մսով իտալական ապուր
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/kartofilov-taq-axcan-10-420x400.jpg)
Կարտոֆիլով տաք աղցան
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/citrusayin-tort-karkandak-8-420x400.jpg)
Ցիտրուսային տորթ-կարկանդակ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/xndzorov-pirog-8-420x400.jpg)
Խնձորով պիրոգ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/ddumov-kartofilov-jerepuk-8-420x400.jpg)
Դդումով և կարտոֆիլով ջեռեփուկ