բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/shokolade-keqs-pahqi-hamar-10-420x400.jpg)
Շոկոլադե կեքս Պահքի համար
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/shveycarakn-kartofil-Rosti-7-420x400.jpg)
Շվեյցարական ուտեստ “Կարտոֆիլ Rösti”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/narjov-keqs-7-420x400.jpg)
Նարնջով կեքս
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/axcan-vinegret-9-420x400.jpg)
Աղցան «Վինեգրետ»
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/tavari-koxoskrer-jerocum-5-420x400.jpg)
Տավարի կողոսկրեր ջեռոցում
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/narnjov-tort-15-420x400.jpg)
Նարինջով տորթ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/msov-snkov-xortik-7-420x400.jpg)
Մսով և սնկով խորտիկ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/kartofil-hovhar-5-420x400.jpg)
Կարտոֆիլ “Հովհար”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/vochxari-bud-jerocum-6-420x400.jpg)
Ոչխարի բուդը ջեռոցում
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/ciranajemov-chrereov-keqs-8-420x400.jpg)
Ծիրանաջեմով և չրերով կեքս
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/havi-msov-snkov-shtrudel-9-420x400.jpg)
Հավի մսով և սնկով շտրուդել
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/jemov-pahqayin-txvacq-12-420x400.jpg)
Ջեմով պահքային թխվածք