բուսայուղ
թարգմանություն՝ на русском - растительное масло, in English - vegetable oil
Բուսայուղը բույսերի հատիկներից, պտուղներից և այլ մասերից ստացվող յուղ է, որը շատ անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի համար։ Մեզանից շատերը ծանոթ են միայն արևածաղկի և ձիթապտղի յուղերին։ Այնինչ, բուսայուղի մի քանի տասնյակ տարատեսակներ կան. եգիպտացորենի, կտավատի ձեթ և այլն։
Ամենատարածված տեսակը` արևածաղկի ձեթը, լինում է ռաֆինացված (այն մի քանի աստիճան տեխնոլոգիական մշակման է ենթարկվում, չեզոք հոտ և համ ունի) և ոչ ռաֆինացված (որը միայն մեխանիկական զտման է ենթարկվում)։
Տապակելու համար, սովորաբար, ռաֆինացված ձեթն են օգտագործում, իսկ աղցանների մեջ, հատուկ համ և բույր փոխանցելու նկատառումով օգտագործում են ոչ ռաֆինացված ձեթը.
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/tavari-lyardov-axcan-9-420x400.jpg)
Տավարի լյարդով աղցան
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/rizotto-snkov-9-420x400.jpg)
Ռիզոտտո սնկով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/manti-lajan-sousov-12-420x400.jpg)
Մանթի “Լաջան” սոուսով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/snkov-krem-apur-8-420x400.jpg)
Սնկով կրեմ-ապուր
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/katnahsorov-bananov-oladi-8-420x400.jpg)
Կաթնաշոռով և բանանով օլադի
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/nran-aparanjan-5-420x400.jpg)
Աղցան ”Նռան ապարանջան”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/karmir-bazukov-katnashorov-rulet-9-420x400.jpg)
Կարմիր բազուկով և կաթնաշոռով ռուլետ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/original-tolma-6-420x400.jpg)
Օրիգինալ տոլմա
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/nrbablitov-xortik-tort-8-420x400.jpg)
Նրբաբլիթով խորտիկ-տորթ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/tavari-mis-velington-6-420x400.jpg)
Տավարի միս “Վելինգթոն”
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/getnanushov-paxlava-10-420x400.jpg)
Գետնանուշով փախլավա
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/havi-msoc-rulet-5-420x400.jpg)
Հավի մսով ռուլետ