գազար
թարգմանություն՝ на русском - морковь, in English - carrot
Գազարը վիտամիններով հարուստ անփոխարինելի դիետիկ մթերք է։ Լայնորեն օգտագործվում է դիետիկ և բուժական սննդակարգի մեջ։
Առավել հյութալի են գազարի հաստ, կարճ պտուղները (կարոտել)։ Գազարը և դրա հյութը նպաստում են օրգանիզմի նորմալ աճին, բարձրացնում են դիմադրողականությունը։ Գազարը բարելավում է մարսողությունը, հայտնի է նաև որպես ճիճվաթափ միջոց։ Գազարով հյութ են պատրաստում, որը ցանկալի է ըմպել խնձորի հյութի հետ խառնած, կամ 1 թ/գդ բուսայուղը խառնել 1 բաժակ գազարի հյութի հետ և ըմպել։ Գազարով ապուրներ, սոուսներ և աղցաններ են պատրաստում։ Դրանցից լավագույնները սիրով ներկայացնում ենք Ձեզ.
Մսով ռագու բանջարեղենով ու սնկով
Աղցան «Ամառային»
Բրնձով բրոկոլի
Դդմիկներ մսային միջուկով
Գազարով, խնձորով ու չամիչով աղցան
Հավի մսով ու բանջարեղենով կուսկուս
Դդմիկի խավիար
Իտալական աղցան
Հավով ու բանջարեղենով ուտեստ
Հավի մսով բաց կարկանդակներ
Խոզապուխտով ու սնկով շերտավոր աղցան
Զատիկի նապաստակներ