թթվասեր
թարգմանություն՝ на русском - сметана, in English - sour cream
Այս կաթնամթերքը լայն տարածում ունի ամենուր: Թթվասերը լինում է մի քանի տեսակ՝ անյուղ, քիչ յուղայնությամբ, դասական և բարձր յուղայությամբ: Այն օգտագործում են ամենատարբեր ձևերով: Թթվասերը շատ համեղ է ուտել հացի հետ, սակայն խոհարարության մեջ այն լրացնում է մի շարք կերակուրներին ու թխվածքներին: Թթվասերով պատում են մսային ուտեստներն ու տեղադրում ջեռոցի մեջ, լայն կիրառում են աղցաններ ու զանազան թխվածներ պատրաստելու մեջ:
Վստահ ենք, որ Ձեզ դուր կգան ստորև ներկայացված թթվասերով բաղադրատոմսերը՝
Ծաղկակաղամբով օլադիներ
Աղցան թարմ ավելուկով
Դդմիկով ու մսով բլիթներ
Արագ տորթ կակաչի սերմով ու կոկոսի քերուկով
Նեխուրով աղցան
Կաթնաշոռով ու ազնվամորիով բիսկվիթ
Հավի մսով ու բուլղարական պղպեղով աղցան
Խոզապուխտով ու սալորաչրով աղցան
Կարտոֆիլ և սմբուկ ջեռոցում
Դդմիկով ուտեստ լոլիկով ու պանրով
Սխտորի սոուս
Չորաբլիթներով նրբերշիկ