ժելատին
թարգմանություն՝ на русском - желатин, in English - gelatin (gelatine)
Ժելատինը դոնդողաստեղծ նյութ է, որով պատրաստվում են տարբեր ուտեստներ՝ ժելե, պուդինգ, սուֆլե, և նույնիսկ ռուսական ստուդեն:
Վաճառվում է բոլոր խանութներում՝ համեմունքների բաժնում, փոքրիկ փաթեթնեով: Իսկ շուկաներում, համեմունքների խանութներում և Փեթակում կարելի է գնել կշռով: Այն ունի սպիտակ կամ դեղնավուն փոշու տեսք:
Կարևոր է հիշել, որ ժելատինն անպայման թրջում են սառը ջրով (կամ հեղուկով), և երբեք չեն եռացնում, քանի որ հակառակ դեպքում այն կորցնում է իր դոնդողաստեղծ հատկությունը: Այն պարզապես տաք վիճակում խառնում են մյուս բաղադրիչների հետ, և փոքր-ինչ հովանալուց հետո տեղափոխում են սառնարան մի քանի ժամով: Պետք է նաև հաշվի առնել, որ ժելատինով պատրաստած դոնդողնրը հալչում են սենյակային ջերմաստիճանում: Այդ պատճառով, եթե դոնդողը նախատեսված չէ սառնարանում պահելու համար, փորձեք պատրաստել այն ագար-ագարով, կամ պեկտինով, որոնք նույնպես կարելի է ձեռք բելեր համեմքւնքի մասնագիտացած խանութներում:
Ժելատինը շատ օգտակար է ոսկորների, մկանների, և ուղեղի աշխատանքի համար: Այն նաև պարունակում է մի շարք հանքային նյութեր և միկրոէլեմենտներ:
Ի դեպ, որ ժելատինով ուտեստները հաճախ առաջարկվում են պահքի ժամանակ: Բայց եթե այն դիտարկենք ամբողջ խստությամբ, ժելատինը ստանում են կենդանիների ոսկրային հյուսվածքներից, և այն կենդանական սնունդ է:
Ստորև ներկայացված են ժելատինով պատրաստվող ամենահամեղ դեսերտներն ու ուտեստները: :)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/ciranov-tort-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/katnashorov-tort-haxarjov-15-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/shokoladov-balov-tort-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/balov-jele-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/biskvit-bali-jeleov-13-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/katnashorayin-tort-biskvitayin-ruletov-16-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/ddumov-tort-22-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/elakov-tandzov-tort-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/yogurtov-tort-aranc-txelu-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/shokolade-tort-kitronov-16-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/xndzorov-tort-bavariakan-mussov-11-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/05/trchni-kat-marmeladov-11-420x400.jpg)