խաղող
թարգմանություն՝ на русском - виноград, in English - grape
Խաղողն իր յուրահատկությամբ ու օգտակար հատկություններով հայտնի է ամբողջ աշխարհում: Այն ոչ միայն համեղ է, այլև օրգանիզմի համար անչափ օգտակար, քանի որ պարունակում է A, C, B վիտամիններ, ինչպես նաև կալիում, կալցիում, երկաթ, ֆոսֆոր և մագնեզիում: Վերջինս կարգավորում է մարսողական համակարգի խնդիրները:
Խաղողն ունենում է կանաչ, դեղին, կարմիր, վարդագույն, մանուշակագույն ու սև գունավորում: Հայաստանում հայտնի է սպիտակ և սև Սաթենի, դեղին և վարդագույն Երևանի, սև քիշմիշ, Նազելի և այլ տեսակներ:
Խոհարարության մեջ խաղողով պատրաստում են գինի, կոնյակ, մուրաբա, կոմպոտ, չամիչ, ինչպես նաև օգտագործում են թխվածքների ու դեսերտների պատրաստման մեջ: Խաղողի տերևներից պատրաստում են հայկական ազգային դոլմա, որը լցոնում են մսային խճողակներով:
![mrgerov jele](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2019/07/մրգերով-ժելե.jpg)
![Աղցան-Տիֆֆանիից-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/12/Աղցան-Տիֆֆանիից-1.jpg)
![Հավ՝-խաղողի-սոուսով](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/10/Հավ՝-խաղողի-սոուսով-գլխավոր.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/12/axcan-shertavor-xmori-canci-mej-14-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/12/hav-xaxoxov-nushov-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/kaxambov-sekhov-axander-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/08/xaxoxov-@nkuyzov-tort-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/11/xaxoxov-jele-tort-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/xaxoxov-kompot-6-420x400.jpg)