կոճապղպեղ (имбирь)
թարգմանություն՝ на русском - имбирь, in English - ginger
Կոճապղպեղը շատ օգտակար ու լայն կիրառվող համեմունք է: Հայտնի են սև և սպիտակ տեսակները: Այն հրաշալի այրում է օրգանիզմի յուղերը, այդ պատճառով էլ մի շարք դիետաների հիմքն է հանդիսանում:
Կոճապղպեղն օգտագործում են թարմ, չորացրած և պահածոյացված վիճակում: Այն հրաշալի համադրվում է պանիրների, սնային, մսային ու ձկնային կերակուրների, մրգային մարինադների ու պահածոների հետ: Հատկապես համեղ են ստացվում սոուսներն ու ապուրները որոնք համեմված են կոճապղպեղով:
Ահա մի քանի բաղադրատոմսեր:
Սմբուկով հավ՝ չինական ձևով
Վիեննական շտրուդել
Հավ՝ խաղողի սոուսով
Սաբջի
Վուսթերյան սոուս
Հավի մսով տորտիլյա
Ընկույզով տորթ
Քունջութով և մեղրով հավի միս
Կոնյակով կոտլետ
Սալորաչրով սրճային տորթ
Տանձով տորթ
Կակաչի սերմով և բալով պիրոգ