մանանեխ
թարգմանություն՝ на русском - горчица, in English - mustard
Մանանեխն ամենատարածված համեմունքներից մեկն է, որն ունի շուրջ 3000 տարվա պատմություն և ստացվում է համանուն բույսից: Այսօր վայրի մանանեխն աճում է Հոլանդիայում, Ֆրանսիայում, Եգիպտոսում ու Չինաստանում: Հայտնի են մանանեխի սպիտակ, սև ու վայրի տեսակները:
Սպիտակ մանանեխից ստանում են նաև շատ յուրահատուկ համ ունեցող մեղր: Իտալական ու ֆրանսիական խոհանոցում հատկապես լայն տարածում ունի սև մանանեխը, որով պատրաստվում են ամենատարբեր սոուսները: Վայրի մանանեխին բնորոշ է այրող, բայց ոչ դառը համը:
Այս համեմունքը հարուստ է եթերային յուղերով, պարունակում է ցինկ, երկաթ, ինչպեն նաև A, B, E վիտամիններ:
Վերջինս լայնորեն օգտագործվում է խոհարարության մեջ: Կախված տեսակից ու հավելումներից, այն կարող է ունենալ կծու, թթու, այրող և անգամ քաղցր համ: Հրաշալի համադրվում է մսի, ձկան, սնկերի, սենդվիչների, պիցցաների ու ջեռեփուկների հետ: Հիմք է հանդիսանում մի շարք համեղ սոուսների համար:
Այս բաղադրատոմսերն անպայման Ձեզ դուր կգան:
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/kartofilov-bekonov-axcan-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/kaxambov-axcan-coleswol-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/xozi-bud-jerocum-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/tavari-mis-velington-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/tnakan-bujenina-4-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/12/dzkan-fileov-xortik-tort-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/11/shvedakan-buterbrod-tort-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/11/axcan-kakachner-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/11/kartofilov-axcan-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/11/sous-tartar-4-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/dzuk-skumbria-jerocum-5-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/frankfurtyan-kanach-sous-6-420x400.jpg)