մանանեխ
թարգմանություն՝ на русском - горчица, in English - mustard
Մանանեխն ամենատարածված համեմունքներից մեկն է, որն ունի շուրջ 3000 տարվա պատմություն և ստացվում է համանուն բույսից: Այսօր վայրի մանանեխն աճում է Հոլանդիայում, Ֆրանսիայում, Եգիպտոսում ու Չինաստանում: Հայտնի են մանանեխի սպիտակ, սև ու վայրի տեսակները:
Սպիտակ մանանեխից ստանում են նաև շատ յուրահատուկ համ ունեցող մեղր: Իտալական ու ֆրանսիական խոհանոցում հատկապես լայն տարածում ունի սև մանանեխը, որով պատրաստվում են ամենատարբեր սոուսները: Վայրի մանանեխին բնորոշ է այրող, բայց ոչ դառը համը:
Այս համեմունքը հարուստ է եթերային յուղերով, պարունակում է ցինկ, երկաթ, ինչպեն նաև A, B, E վիտամիններ:
Վերջինս լայնորեն օգտագործվում է խոհարարության մեջ: Կախված տեսակից ու հավելումներից, այն կարող է ունենալ կծու, թթու, այրող և անգամ քաղցր համ: Հրաշալի համադրվում է մսի, ձկան, սնկերի, սենդվիչների, պիցցաների ու ջեռեփուկների հետ: Հիմք է հանդիսանում մի շարք համեղ սոուսների համար:
Այս բաղադրատոմսերն անպայման Ձեզ դուր կգան:
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/Tnakan-mayonez-5-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/kartofilov-axcan-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/09/axcan-cezar-11-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/havi-krcqamis-serucqov-5-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/covaxecgetnov-aghcan-8-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/08/egiptacorenov-aghcan-7-420x400.jpg)