շաքարավազ
թարգմանություն՝ на русском - сахар, in English - sugar
Շաքարավազը հատիկավոր սննդային արտադրանք է: Այն կազմված է սախարոզի 0,2-2,5 մմ չափ ունեցող բյուրեղիկներից: Շաքարավազը ստացվում է շաքարի ճակնդեղի և շաքարեղեգի մշակման արդյունքում։
Շաքարավազը ակտիվացնում է ուղեղի և ողնաշարի արյան շրջանառությունը, իսկ վերջինիս բացարձակ բացակայության դեպքում կարող են տեղի ունենալ սկլերոտիկ փոփոխություններ:
Շաքարավազը լինում է մանր, խոշոր, շագանակագույն: Առանց նրա անհնար է պատկերացնել թխվածքներն ու դեսերտները, օշարակներն ու մուրաբաները: Շաքարավազը լայնորեն կիրառում են հրուշակեղենի արտադրության մեջ:
Ահա այն ուտեստները, որոնք պատրաստվում են շաքարավազի օգտագործմամբ:
Տորթ «Էլիզաբեթ»
Կիտրոնով ու սպիտակաձավարով կրեմ
Կոկոսով ու ազնվամորիով տորթ
Օսեթական կարկանդակ
Խուրմայով աղանդեր
Մեղրով շոկոլադե տորթ
Թթվասերային ժելե բանանով
Շոռակարկանդակ
Կարտոֆիլով կարկանդակներ ջեռոցում
Տորթ խտացրած կաթով
Ֆրանսիական կրեմ
Խոզապուխտով ու հավի մսով կարկանդակ