ուրց
թարգմանություն՝ на русском - чабрец, in English - thyme
Ուրցը հրաշալի խոտաբույս է, որն օգտագործվում է ինչպես թարմ, այնպես էլ չորացված վիճակում: Այն հայտնի է իր թարմեցնող համով ու անուշաբույր հոտով: Խոհարարության մեջ հիմնականում օգտագործվում է ուրցի տերևները: Այն ավելացնում են թեյերի, մսային, ձկնային ու բանջարեղենային կերակուրների մեջ, ինչպես նաև համեմում ապուրներն ու սոուսները:
Այս յուրահատուկ բաղադրատոմսերը հեշտ են պատրաստվում և միաժամանակ շատ համեղ են:

Տոնական ուտեստ հավով ու խնձորով

Հավ գարեջրով

Հավ ՝ պատրաստված խաղողով և նուշով

Տավարի միս ` համեմունքներով

Կարտոֆիլով և դդմիկով ուտեստ

Բանջարեղենային պիրոգ

Գինով սոուս ՛՛Beurre rouge՛՛ մսի համար

Կարտոֆիլի շերտերը պանրով

Սոխով մարմելադ

Սնկով լցոնված հավ

Ռագու հավի մսով

Խոզի միսը սնկով