պաստա
թարգմանություն՝ на русском - паста, in English - pasta
Մակարոնեղենն ընդունված է «պաստա» անվանել: Իտալերենից թարգմանաբար «pasta» նշանակում է «խմոր»։ Իտալիայում մակարոնեղենային արտադրանքի տեսակները ձևին և չափին համապատասխան անվանումներ ունեն։ Դե իսկ անվանման վերջավորությունները վկայում են արտադրանքի չափի մասին՝
oni- մեծ
ette կամ etti — փոքր
ini –փոքր
Հայտնի են պաստաների տարբեր տեսակներ, որոնք խոհարարության մեջ տարբեր կերպ են օգտագործվում: Օրինակ, երկարավուն, բարակ և խողովակաձև մակարոններից պատրաստում են ռագուներ ու սոուսներ: Միջին երկարության պաստաները շատ հարմար են ապուրներ ու ջեռեփուկներ պատրաստելու համար: Փոքրիկ պաստաներից էլ պատրաստում են մակարոնային աղցաններ:
Պաստաների այս բաղադրատոմսերը կզարմացնեն բոլորին:
![իտալական-աղցան-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/04/իտալական-աղցան-1.jpg)
Իտալական աղցան
![Հավով-ու-պաստայով-ուտեստ-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/02/Հավով-ու-պաստայով-ուտեստ-1.jpg)
Հավով ու պաստայով ուտեստ
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/06/apur-msayin-gndiknerov-11-420x400.jpg)
Ապուր մսային գնդիկներով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/makaron-bolonyez-sousov-10-420x400.jpg)
Tagliatelle մակարոն բոլոնեզ սոուսով
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/01/pasta-fetuchini-11-420x400.jpg)
Պաստա “Ֆետուչինի”