պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Հավի մսով և պանրով աղցան
Կարտոֆիլ ”Շրթհարմոն”
Սնկով Ժուլիեն թավայի մեջ
Քլաբ սենդվիչ
Պիցցա «Արև»
Մակարոն լցոնված մսով և սնկով
Հավի փափկամսով և մանդարինով աղցան
Պիցցա ՛՛Կայծակ՛՛
Մսով գուսարիկներ
Պաստա Բոլոնեզ սոուսով
Ժուլիեն սնկով
Նրբաբլիթներ սնկով և պանրով