պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:

Ռագու տավարի մսով և սնկի խմորագնդիկներով

Հավի մսով և սնկով ուտեստ

Հավի թևիկներ «Բարբեքյու» սոուսի մեջ

Վարունգով ռուլետներ կաթնաշոռային միջուկով

Նախուտեստ սմբուկով և լոլիկով

Մարինացված կանաչ լոբի

Սպիտակ լոբով և նեխուրով կրեմ-ապուր

Սպանախով կրեմ-ապուր

Աղցան կարմիր բազուկով և պանրով

Պահածո «Բանջարեղենային խառնուրդ»

Հումուս կարմիր բազուկով

Սնկով և հավի մսով ջեռեփուկ