պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:
Կարտոֆիլային չիպսեր
Դդմիկներ մսային միջուկով
Մսով «Սկիրլի»
Հավի մսով ու բանջարեղենով կուսկուս
Հավի կրծքամիս բրոկոլիով
Պանրով ռուլետ
Հավով կարկանդակ
Տավարի մսով ու գազարով կարկանդակներ
Հավի նրբերշիկ
Հավի մսով բաց կարկանդակներ
Հավի մսով ու սնկով կարկանդակ
Մսով կարկանդակ