պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:

Խոզապուխտով և հավի մսով աղցան

Մեքսիկական ապուր ”Chili con carne”

Պաստա դդումով և բեկոնով

Հավ կարտոֆիլով և սնկով

Խոզի փափկամիսը համեմունքներով

Հավի բուդ գարեջրի մարինադով

Խոզի միսը սնկով

Հավը կիտրոնի և մեղրի մարինադով

Պապրիկաշ հավի մսով և սնկով

Դդումով կրեմ-ապուր

Tagliatelle մակարոն բոլոնեզ սոուսով

Մսով թեղին բեկոնով և պիստակով