պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:

Գազարով ռուլետ կաթնաշոռային միջուկով

Ֆրանսիական կարկանդակ ”Quiche”

Աղցան ռուկոլայով և մանանեխի սոուսով

Ձուն լավաշի մեջ

Կարտոֆիլով “Կակաչներ”

Անգլիական նախաճաշ

Գուլյաշ հավի մսով

Պահքային աղցան բանջարեղենով

Բրնձով փլավ բանջարեղենով

Եփած երշիկ բաժակի մեջ

Լցոնված հավ

Չեբուրեկի կարտոֆիլով և սնկով