պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:

Տավարի կողիկներ՝ կարմիր գինով

Հավով եվ սնկով բլիթ

Աղցան Շերլոք

Կարտոֆիլով բլիթ

Կարմիր կաղամբով աղցան

Կոտլետ շերտավոր խմորի մեջ

Հավի մսով և մանդարինով աղցան

Կարտոֆիլով և պանրով օլադի

Խոզապուխտով և պանրով կոտլետ

Բրնձով, լոբով և հավի մսով աղցան

Թեթև խմորով յուրահատուկ սնկեր

Կարտոֆիլով և պանրով օլադի