պղպեղ սև
թարգմանություն՝ на русском - чёрный перец, in English - black pepper
Սև պղպեղը խոհարարության մեջ ամենահայտնի համեմունքն է: Այն լինում է հատիկավոր ու աղացած տարբերակով: Այն և հաճելի համ է տալիս կերակուրներին, և միաժամանակ շատ օգտակար է, քանի որ պարունակում է սպիտակուցներ, վիտամիններ, երկաթ, կալիում և կալցիում: Աղացած սև պղպեղն ավելացնում են խճողակների, ապուրների, սոուսների, մսային կերակուրների մեջ, իսկ հատիկավորը սովորաբար օգտագործում են երկար ժամանակ եփվող կերակուրների մեջ: Համեղ ձուկ պատրաստելու գլխավոր նախապայմանը դափնու տերևն ու հատիկավոր սև պղպեղն է:
Ահա բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործվում է սև պղպեղ:

Սնկով, մսով և լոլիկով ուտեստ

Լոլիկով և ընկույզով աղցան

Կարտոֆիլով պիրոգ

Կարտոֆիլով կրեմ-ապուր

Հավի փափկամիս սերուցքային սոուսով

Բրոկոլի հավի մսով

Խոզի միս խնձորով և սալորաչրով

Պանրով և կաթնաշոռով կարկանդակ

Եգիպտացորենով աղցան

Լայմով և կոկոսի կաթով ձուկ

Աղցան ”Հսկայական ձու”

Ձուկ ՝ շերտավոր խմորի մեջ