սիսեռ
թարգմանություն՝ на русском - горох, in English - pea
Սիսեռի հայրենիքը հին Մերձավոր Արևելքն է, որտեղ էլ առաջին անգամ հասկացել են այս մթերքի կարևորությունն ու սննդարարությունը: Սերմերը պարունակում են մինչև 30% սպիտակուց, մինչև 7% ճարպեր, ինչպես նաև A1, B1, B2 վիտամիններ: Սիսեռից պատրաստված սնունդ է առաջարկվում գեր ու շաքարային դիաբետով մարդկանց սննդակարգերի համար: Սննդաբաժնում սիսեռի ամենօրյա կիրառումը կարգավորում է լյարդի, երիկամների գործունեությունը, օրգանիզմը մաքրում թույներից ու խոչընդոտում արյան մեջ խոլեստերինի կուտակումը:
Սիսեռն օգտագործում են պահածոյացված, թարմ և սառեցված վիճակում: Այն լայնորեն օգտագործում են ապուրներ, կրեմ-ապուրներ, կարկանդակներ ու աղցաններ պատրաստելու մեջ:
Համեղ ու գեղեցիկ բաղադրատոմսեր, որոնք պատրաստվում են սիսեռից:
![սիսեռով հումուս](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/09/սիսեռով-հումուս-1.jpg)
![հումուս-1](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2018/04/հումուս-1.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/11/siserov-sov-utest-14-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/lolikov-humus-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/xrtxrtan-siser-4-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/humus-karmir-bazukov-6-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/07/dietik-cheescake-haxarjov-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/siserov-chipser-8-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/busakerneri-beze-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/10/humus-6-420x400.jpg)